Semenko žanje uspehe na travnikih

05.09.2023

S pomočjo Semenka KIS, prototipnega stroja za nabiranje avtohtonega semenskega materiala, razvitega in izdelanega v laboratoriju Lecad, se uspešno obnavlja travnike in vzpostavlja avtohtone travniške združbe

Na Cerkniškem jezeru smo bili na povabilo predstavnikov Notranjskega parka na predstavitvi krtačnega stroja, ki smo ga uspešno razvili v našem laboratoriju. Krtačni stroj se je izkazal za zelo uspešnega in uporabbnega v praksi. Z njim se namreč hitro in učinkovito zbira  raznolik nabor semenskih mešanic na dobro ohranjenih travnikih. Te mešanice se potem poseje na površine, na katerih se obnavlja travnike.

Gre za edini tako velik krtačni stroj pri nas, izdelan kot priključek na čelni hidravliki traktorja. Delovna širina stroja je 3 m. Centralni hidrostatični pogon krtač je gnan s traktorsko hidravliko, ki omogoča spreminjanja smeri in hitrosti vrtenja s čimer dosegamo optimalne delovne pogoje. Velika delovna širina in hitrost pobiranja omogočata veliko storilnost, zato je Semenko namenjen predvsem delu na velikih površinah.